Sarea poate declansa reactii alergice puternice si periculoase! Descoperirea socanta a fost facuta de savanti

27 02. 2019, 13:59

Intr-un nou studiu a fost aratat ca sarea poate declansa reactii alergice. Mai exact, substanta regasita in orice aliment ar afecta reactiile alergice imune. Totul a fost observat de catre o echipa din cadrul Universitatii din Munich, in Germania.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca in culturile de celule, sarea duce la formarea celulelor de tip „Th2”. Acestea sunt active in cazul unor afectiuni alergice precum dermatita atopica, noteaza descopera.ro. Totodata, in tarile industrializate, aproximativ una din trei persoane sufera de alergii, intr-un anumit punct al vietii.

Se pare ca sarea poate declansa reactii alergice si celulele „T” joaca un rol foarte important in afectiunile imune de acest fel. Asta deoarece sunt un aspect foarte important al rezistentei corpului la infectii. Daca sunt necontrolate, pot provoca afectiuni patologice si pot ataca anumite parti ale organismului.

Sarea nu este tocmai benefica, in unele cazuri, si nu trebuie utilizata in exces, in bucatarie. Cand apar afectiuni patologice, celulele „Th2” – care sunt un subgrup al celulelor „T” provoaca si afectiuni inflamatorii ale pielii. Acestea implica o crestere a productiei de proteine „interleukin 4” si „interleukin 13”.

Descoperirea realizata de catre savantii din Germania ar putea duce si la o alta serie de observatii in ceea ce priveste sarea de masa. Sarea poate declansa reactii alergice si este cunoscuta sub denumirea de clorura de sodiu, in mod stiintific. Desi este esentiala pentru sanatatea oamenilor, dar si cea a animalelor, in cadrul celui mai nou studiu s-a demonstrat ca duce la reactii alergice.

Profesorul Christina Zielinski, din cadrul Institutului de Virologie al Universitatii din Munich a demonstrat ca sarea poate induce in cazul celulelor T ale oamenilor si o crestere a productiei proteinelor mentionate anterior. „Masurarea nivelului de sodiu din tegument este dificila. Sarea dizolvata in sange poate fi masurata, cu usurinta, cu ajutorul testelor clinice standard”, a explicat si savantul Julia Matthias.